Gulasz wołowy

Składniki

  • 1 kg wołowiny na gulasz np. łopatka lub karczek
  • 1 spora czerwona papryka – około 270 g
  • 1 spora cebula zwykła – około 200 g
  • 1 średnia marchewka – około 100 g
  • 4 ząbki czosnku – około 20 g
  • 3 łyżki mąki pszennej – do 40 g
  • 4 łyżki smalcu lub oleju do smażenia
  • 2 szklanki wody – 500 ml
  • przyprawy i zioła: po 1 łyżeczce soli i słodkiej papryki; pół łyżeczki ostrej papryki; 1/3 łyżeczki pieprzu; 2 nieduże listki laurowe; 3 ziarna ziela angielskiego

Kawałki mięsa obtocz w mące

Nagrzej dość dużą patelnię. Wlej dwie łyżki oleju do smażenia i poczekaj, aż olej dobrze się nagrzeje, a następnie ostrożnie wyłóż część kawałków mięsa.

Do garnka z podsmażonym mięsem wlej dwie szklanki wody (nie więcej niż 500 ml). Dodaj łyżeczkę słodkiej papryki, pół łyżeczki ostrej papryki i około 1/3 łyżeczki pieprzu. Wrzuć dwa liście laurowe i trzy ziarna ziela angielskiego. Całość zamieniaj i przykryj garnek przykrywką. Ustaw małą moc palnika i zacznij dusić gulasz wołowy.

Posiekaną drobno cebulę (zwykła lub czosnkowa) umieść na patelni ( w razie potrzeby dodaj jeszcze trochę oleju) i podsmażaj na średniej mocy palnika przez około 10 minut.

Na chwile przed wyłączeniem dodaj czosnek. Zamieszaj cebulę z czosnkiem i po chwili całą zawartość patelni dodaj do garnka z gotującym się gulaszem.

Od razu dodaj też marchew.

Przykryj gulasz wołowy przykrywką i dalej duś na małej mocy palnika.

Po około godzinie duszenia do garnka dodaj jeszcze kawałki czerwonej papryki i wsyp łyżeczkę soli. Gulasz duś pod przykryciem kolejną godzinę lub dłużej, czyli do momentu, gdy mięso będzie już idealnie miękkie.

W tym momencie możesz też dodać kawałki selera naciowego (jeśli go lubisz i masz ochotę go dodać). Wystarczą dwie łodygi. Zamiast soli możesz też wlać go gulaszu kilka łyżek ciemnego sosu sojowego.