Humus
10 grudnia, 2024- 250 g ciecierzycy, suchej
- 1500 g wody
- 30 g nasion sezamu
- 2 ząbki czosnku
- 20 g oleju, sezamowgo
- 60 g oliwy z oliwek
- 50 g soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- pieprz cayenne, do smaku
Do naczynia miksującego włożyć nasiona sezamu, prażyć 6min/Varoma/ /obr. 1, zemleć 30s/obr.9, przełożyć do innego naczynia.Do naczynia miksującego włożyć ciecierzycę, wlać 1000 g wody, gotować 40min/100°C/ /obr. 1. Włożyć koszyczek, przytrzymać go kopystką, odcedzić wywar do innego naczynia, odstawić. Wyjąć koszyczek.Dodać 100 g wywaru i czosnek, wymieszać 1min/obr.7.Dodać zmielony sezam i pozostałe składniki, wymieszać 20s/obr.4. Podawać jako przekąskę, dip z chlebem pita lub jako dodatek do falafel, grillowanego bakłażana, ryby i kurczaka.
z susoznymi pokmidorami
- 200 g ciecierzycy, do ugotowania
- 1 słoiki suszonych pomidorów, w oliwie z pestkami dyni
- 4 ząbki czosnku
- 3,4 łyżeczki soli himalajskiej
- 1 cytryna, (wyciśnięty sok)
- 4-5 łyżek tahini