Humus

10 grudnia, 2024 Wyłączono przez admin
  • 250 g ciecierzycy, suchej
  • 1500 g wody
  • 30 g nasion sezamu
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 g oleju, sezamowgo
  • 60 g oliwy z oliwek
  • 50 g soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • pieprz cayenne, do smaku

Do naczynia miksującego włożyć nasiona sezamu, prażyć 6min/Varoma/ /obr. 1, zemleć 30s/obr.9, przełożyć do innego naczynia.Do naczynia miksującego włożyć ciecierzycę, wlać 1000 g wody, gotować 40min/100°C/ /obr. 1. Włożyć koszyczek, przytrzymać go kopystką, odcedzić wywar do innego naczynia, odstawić. Wyjąć koszyczek.Dodać 100 g wywaru i czosnek, wymieszać 1min/obr.7.Dodać zmielony sezam i pozostałe składniki, wymieszać 20s/obr.4. Podawać jako przekąskę, dip z chlebem pita lub jako dodatek do falafel, grillowanego bakłażana, ryby i kurczaka.

z susoznymi pokmidorami

  • 200 g ciecierzycy, do ugotowania
  • 1 słoiki suszonych pomidorów, w oliwie z pestkami dyni
  • 4 ząbki czosnku
  • 3,4 łyżeczki soli himalajskiej
  • 1 cytryna, (wyciśnięty sok)
  • 4-5 łyżek tahini